Beijingul a ridicat avertizarea de vreme caniculară la „roșu”, cel mai înalt nivel, în timp ce în multe zone din capitala chineză erau temperaturi de până la 40 de grade Celsius, potrivit Reuters.
Temperatura oficială pentru capitală, care este măsurată de la observatorul din suburbiile sudice, a atins vineri 40 de grade Celsius imediat după ora 13:30, ora locală, potrivit Observatorului Meteorologic Municipal din Beijing.
„Este pentru prima dată de la înființarea observatorului când se înregistrează o temperatură ridicată de peste 40C timp de două zile consecutive”, a declarat Zhang Yingxin, meteorolog șef al Observatorului Meteorologic Municipal, în cadrul unui briefing de presă. Observatorul a fost înființat în 1951.
Joi, 22 iunie, temperatura maximă în orașul cu aproape 22 de milioane de locuitori a depășit 41 de grade Celsius și a doborât recordul pentru cea mai călduroasă zi din luna iunie.
O stație meteorologică din suburbiile sudice, considerată a fi principalul indicator al Beijingului, a înregistrat 41,1 grade Celsius după-amiază. Precedentul record al lunii iunie a fost înregistrat pe 10 iunie 1961, când mercurul a atins 40,6 grade Celsius.
Maxima zilnică înregistrată joi a fost a doua cea mai mare din istoria orașului, cu puțin sub cea de 41,9 grade Celsius înregistrată de Beijing la 24 iulie 1999.
Administrația Meteorologică din China a declarat că se așteaptă ca temperaturile ridicate să persiste în mare parte din nordul țării în următoarele opt-zece zile.
Monitorizarea temperaturilor ridicate și avertismentele vor continua în mod continuu în locuri precum Beijing, Tianjin, Hebei, Shandong, Henan și Mongolia interioară, a adăugat aceasta.
În Tianjin, un oraș portuar din nordul Chinei cu o populație de peste 13 milioane de locuitori, temperatura de joi a atins 41,2 grade Celsius, doborând recordurile locale.
Autoritățile locale au avertizat vineri că perioada prelungită de temperaturi ridicate ar putea avea efecte asupra sănătății, inclusiv un risc crescut de accident vascular cerebral, și au sfătuit oamenii să bea cel puțin 1,5 litri de apă zilnic și să își limiteze timpul petrecut în aer liber.